– Digitaliseringen pågår överallt och det går snabbt. För varje år som går efterfrågas kompetenser som systemintresse och vana av arbete med digitaliseringsprocesser och systemimplementering i högre utsträckning. För ekonomiavdelningen innebär denna utveckling alltmer att det förväntas göra analyser på hög nivå och förmåga att rannsaka bland stora mängder data för att optimera processer och bidra med nya insikter för att utveckla organisationen. Det blir därför allt viktigare för alla ekonomer med ett affärstänk och en förmåga att se organisationen i sin helhet. Detta bidrar i sin tur till att det blir viktigt för ekonomer idag att ha en god kommunikativ förmåga, då man förväntas kunna stödja kollegor med analyser och på ett pedagogiskt sätt kunna bidra med kunskap till övriga organisationen,” säger Sverker Nyman, Managing Partner på Gazella.
– En trend vi sett senaste åren är att det ställs allt högre kompetenskrav på ekonomikonsulter. Traditionellt sätt har företagare ofta valt en interim lösning för att fylla en lucka på bolaget och sett konsulten som en tillfällig lösning och då inte efterfrågat lika höga krav på konsulten som på kandidaten man tänkt anställa permanent vid senare tillfälle. Nu har vi sett att det gällande chefsroller ofta är precis tvärtom. Företag har blivit allt bättre på att ta tillvara på den unika möjlighet det ger att ta in en konsult en period. Dels för att man ofta kan attrahera en person med bredare erfarenhet till ett interimsuppdrag än vid permanent anställning och då kan nyttja den utväxling konsulten kan bidra med till företaget. Dels för att en konsult kommer in och levererar direkt och jobbar resultatfokuserat på ett annat sätt än vid permanent anställning. Därför har vi sett att det blir vanligare att man ställer högre krav på hög kompetens och bred erfarenhet hos ekonomikonsulter än vad man tidigare gjort,” säger Sverker.
Utbildning.se granskade 622 aktuella jobbannonser för att få fram vilka de mest efterfrågade kompetenserna vid rekrytering inom ekonomiyrken 2021 är. Tjänsterna som granskades var roller som koncerncontroller, financial controller, accounting controller, internrevisor, miljöekonom, business controller, finansekonom, samhällsekonom, produktionsekonom, fastighetsekonom, revisor, redovisningsekonom, nationalekonom samt controller. Jobben fanns över hela Sverige, både inom privat och offentlig sektor.
Toppen av listan stämmer överens med tidigare år, där universitet eller högskoleexamen, kunskap i office-paketet och detaljmedveten ligger högst upp, men sedan skiljer sig listan en del från förra topplistan från 2019. I listan ser vi att just analytisk förmåga har blivit allt viktigare då den hoppat upp från plats tretton till plats sju i årets lista.