Skip to main content

Fördelar med att jobba som ekonomikonsult

Publicerades 23 aug 2023 av Linn Albinsson

Att arbeta som ekonomikonsult är idag en relativt vanlig anställningsform som ger en fantastisk möjlighet att snabbt bygga på sig en hel del erfarenhet. Det som lockar många är större frihet, högre lön och en spännande karriär. Är du en ekonom som funderat på att testa att arbeta som konsult, men ännu inte tagit steget, och vill veta mer om vad det innebär? I detta inlägg berättar vi om hur det är att vara ekonomikonsult.

img-ekonomikonsult2

Fördelar med att vara ekonomikonsult

Större frihet, högre lön och en spännande karriär, så beskriver många fördelarna med att arbeta som ekonomikonsult. Vi märker att intresset för interimsyrket ökat de senaste åren och vi förstår varför. Här är några fördelar.

  • Flexibilitet
    Om du är en person som uppskattar förändring och snabbt tröttnar på att fastna i gamla spår, kan arbetet som ekonomikonsult passa dig. Det är ett flexibelt arbetssätt där du styr din tillgänglighet och själv kan välja de uppdrag som utmanar och tilltalar dig.
  • Kompetenshöjning
    Som konsult innebär flera kortare uppdrag, istället för en längre fast anställning, en fantastisk möjlighet att testa olika roller, branscher och arbetsmiljöer. På så sätt samlar du snabbt på dig mycket erfarenhet och bredd, både i branschen och i din roll, vilket gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. När du arbetar på flera olika företag inom kort tid växer även ditt nätverk samt din sociala kompetens snabbt.
  • Spännande karriär
    En ekonomikonsult tar sig oftast an uppdrag när företag är i tillfälligt behov av erfaren kompetens. Uppdraget kan innebära allt från att fördela det dagliga arbetet till att leda teamet genom ett förändringsarbete eller ett stort projekt. Oavsett vilket får du vara med och göra skillnad samt prova på nya branscher och företag – och därigenom utmanas i nya sammanhang och situationer.

Arbetsmarknaden för ekonomikonsulter

Interimsbolag matchar konsulter med arbetsgivare under en tidsbegränsad period. Interimsbranschen har de senaste åren sett en fortsatt kraftig ökning. Det har också skett en ökning av nya aktörer på konsultmarknaden, samtidigt som många kunder och konsulter fortsatt upplever att processen kring matchning är en utmaning.

Carl Stiller har varit både kund och konsult på Gazella, som är specialister på interim och rekrytering inom ekonomi. Carl är civilekonom med 17 års erfarenhet inom ekonomi, varav 7 år som konsult. Han arbetar idag som konsult inom Controlling. Vi träffade honom för att fråga om arbetsmarknaden idag.

img-carl-stiller-3

”Jag upplever att efterfrågan går mer i vågor än vad det gjorde för några år sedan och att det är tuffare konkurrens mellan konsultbolagen idag, med mindre marginaler. Generellt är det ändå fortfarande en stor efterfrågan på ekonomikonsulter. Jag tycker att det framför allt finns mycket uppdrag inom financial control och att det i teknikens snabba framfart behövs fler konsulter inom finance transformation och automatisering som kan driva implementering- och utvecklingsprojekt på bolagen”, berättar Carl.

Att arbeta som ekonomikonsult

Du kan jobba som konsult på flera olika sätt. Du kan vara anställd på ett bemanningsföretag, vara anställd konsult eller underkonsult på branschspecifikt konsultföretag, eller vara en helt fristående konsult. Om du är ny i arbetslivet är det klokt att börja med att vara anställd konsult innan du samlat på dig erfarenhet och kontakter. På så vis kan du få hjälp av interimsbolagen som letar upp passande uppdrag åt dig. När du jobbat några år som konsult och samlat på dig erfarenhet kan det vara läge att starta eget företag, om det passar dig. Oavsett om man är junior eller senior är det vanligt att man tar uppdrag via ett interimsbolag.

Vi frågade Carl vad han tycker är för- och nackdelarna med att arbeta som konsult samt att ha en konsultbyrå som mellanhand.

”Det som kan vara en nackdel i konsultyrket är att man ibland ses som en ”produkt” hos vissa konsultbolag och att kunden och konsultbolaget inte alltid tar arbetsmiljöansvar. Alla konsultbolag är inte transparenta med den marginal de tar på ett uppdrag. Om ett konsultbolag tar en väldigt hög marginal kan det leda till en mycket hög förväntansbild hos slutkunden och därmed eventuellt en missmatch mellan konsult och slutkunden. Bolaget man är uthyrd hos kan också utnyttja konsultens korta uppsägningstid, men å andra sidan kan det också vara skönt att själv kunna avsluta uppdraget om något inte skulle kännas rätt, berättar Carl.

En annan utmaning är att det är väldigt vanligt överlag att arbetsbeskrivningen visar sig vara felaktig, eller drastiskt ändras under uppdragets gång. När det dessutom tillkommer en mellanhand, såsom ett interimsbolag, ökar risken för än mer otydlig arbetsbeskrivning för konsulten. Det kan därmed vara bra att bifoga en uppdragsbeskrivning till konsultavtalet som alla parter får läsa igenom innan start. Men man behöver som konsult alltid vara beredd på att ställa om och anpassa sig.

Med det sagt tycker jag ändå att fördelarna väger över nackdelarna. Är du en person som inte vill fastna i ett ekorrhjul, är rollen som ekonomikonsult något för dig. Jag tycker det är väldigt spännande att vara konsult då man verkligen kan vara med och göra skillnad, samtidigt som jag känner att jag konstant utvecklas med varje uppdrag, då varje ny tjänst innebär nya utmaningar och erfarenheter.

Att ta hjälp av ett konsultbolag underlättar, då de hjälper till med tidsregistrering och stöttar under uppdraget. De sköter även allt kring avtal med kund och förhandlar pris, så att man inte behöver tänka på det. Det absolut bästa är när du etablerat en god relation med ett interimsbolag/konsultchef och de vet vilka typer av uppdrag du söker. Då har de koll på när uppdraget snart löper ut och kan komma med förslag på nya uppdrag som utmanar och tilltalar just dig som person och du slipper söka på egen hand”, avslutar Carl Stiller.